Logo_C98M81Y0K0

Barnskyddsteamet granskas

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om att en läkare har polisanmälts och att han även granskas av Akademiska sjukhuset efter anmälningar. Det handlar om fall där viktig information har undanhållits och där barn t o m spädbarn på oriktiga grunder har tagits från sina föräldrar. Vi kan nog alla hålla med journalisterna om att misstankarna om de är riktiga är ytterst allvarliga. Det hela har dock en dimension även utanför de hårt drabbade föräldrarna.

Våra minsta behöver skydd och när de som vi litar på skall göra detta på ett professionellt sätt inte gör det leder det till allvarliga följdverkningar. När förtroendet brister kommer barn som verkligen behöver hjälp kanske inte att få det.

På Advokatfirman Kornhall har vi under senare år följt en rad ärenden där den aktuella läkaren har figurerat. Hans agerande har fått oss att fundera över om det är möjligt att Uppsala med omnejd har drabbats av en allvarlig epidemi av allvarliga psykiatriska diagnoser. Barn har tagits från sina föräldrar under dramatiska former och tvångsomhändertagits med anledning av läkarens påståenden skakvåld och om mödrar som skulle lida av Münchausen by Proxy, d v s medvetet göra sina barn sjuka. '

Vid en närmare granskning har vi förfärat kunnat konstatera att det saknats grund för dessa extremt allvarliga anklagelser. I ett av fallen var det en klok socialtjänst i Bålsta som gjorde det de skulle, de synade läkaren och hans påståenden och kunde raskt konstatera att de saknade grund. Den lille pojken fick komma hem till sina föräldrar MEN båda pojken, hans syskon och  föräldrar lider fortfarande men av polisingripandet och de allvarliga kränkningar som anklagelserna ledde till. En annan effekt , nog så allvarlig, är att ansvariga socialtjänstemän i framtiden torde sakna förtroende för läkaren även om han en annan gång har rätt.

I ett annat fall togs en äldre flicka ifrån sin mamma även den gången med traumatisk polishämtning, familjehemsplacering mm. Efter att en klok BUP-klinik i Dalarna gripit in, dit flickan förts då hon for illa i familjehemmet, är hon nu åter hos sin mamma. Även denna socialtjänst som efter lång tid insåg att man borde ha gjort som kollegorna i Bålsta, nämligen synat läkarens påståenden på ett mer kritsikt sätt har idag anledning att vara tveksamma till den grupp läkaren tillhör.

Flickan och hennes mamma kommer aldrig över det som de har varit med om. Den nya ansvariga läkaren stöttar på ett föredömligt sätt men mamman stångas hela tiden med att bemöta omgivningens misstro som har sin grund i den ifrågasatta läkarens bedömningar. Hon kan nämligen aldrig rentvå sig från anklagelserna, hon har inte råd att bekosta en psykiatrisk bedömning av sig själv och ingen annan gör det heller då man inte längre officiellt gör gällande satt hon lider av den allvarliga diagnos som läkaren en gång ställde  utan att ha träffat henne mer än ett par minuter.

Hur påverkas rättsväsendet är en fråga man bör ställa sig. Vi advokater som stött på den här läkaren och förfärats över på vilka lösa grunder man drivit rena häxjakter på föräldrar har tappat förtroendet och det är allvarligt för oss då vi i vårt arbete för att hjälpa barn och ungdomar behöver kunna luta oss mot de som skall veta bättre, för oss är ett fungerande barnskyddsteam viktigt. I förlängningen, nu när allt detta rullas upp i ljuset av mediabevakningen och Högsta domstolens ifrågasättanden, kommer även domstolarnas förtroende att naggas i kanten.

Det är hög tid för ledningen på Akademiska sjukhuset att förstå att läget är ytterst allvarligt. Vi vill alla ha ett väl fungerande barnskyddsteam och då måste det till kraftfulla åtgärder. Kanske dags för ledningen att träffa några av de drabbade familjerna?

Det är vår förhoppning att mediabevakningen leder till att fler känner att de kan kliva fram och berätta vad de har varit med om. Vi rekommenderar er att kontakta RFFR, Riksförbundets för familjers rättigheter,www.rffr.se.

Etiketter: nytt inlägg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln